کشاورزی یکی از بزرگترین و مهمترین صنعت هر کشوری است که نقش اساسی در تأمین غذای آن جامعه دارد. اما متأسفانه فعالیتهای مختلف کشاورزی به طور مستقیم بر روی محیط زیست تأثیر گذاشته و باعث ایجاد آلودگی در آن میشوند. یکی از مهمترین دلایل این آلودگی استفاده از کودهای شیمیایی است. این کودها تاثرات مختلف بر روی محیط زیست داشته و مشکلات متعددی را برای آن به وجود میآورند. استفاده از کود آلیمیتواند بهعنوان یک راهحل پایدار، نقش مهمیدر کاهش اثرات محیط زیستی کشاورزی داشته باشد.
بررسی نقش کودهای آلی
کودهای آلی نقش بسیار پر رنگ و موثری در کاهش آلودگی محیط زیست دارد که مهمترین آنها عبارت اند از:
کاهش آلودگی نیتروژن و فسفر
نیتروژن و فسفر دو عنصری هستند که به عنوان مهمترین چالشهای آلودگی آب در کشاورزی سنتی شناخته میشوند. این مواد در روانابهای کشاورزی جریان یافته و باعث یوتروفیکاسیون (افزایش بیش از حد مواد مغذی در آب) میشوند. در اثر این پدیده جلبکها در روی سطح آب رشد کرده و از ورود اکسیژن به داخل آبها جلوگیری میکنند.
آزادسازی تدریجی مواد مغذی
کودهای آلی نیتروژن، فسفر و سایر مواد مغذی را به بهصورت کنترلشده در اختیار گیاهان قرار میدهند. به این طریق از شسته شدن مواد مغذی و ورود آنها به روانابها جلوگیری میشود.
افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک
کودهای آلی ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده و باعث بهبود ساختار خاک میشوند. این امر منجر میشود تا از وقوع روانابهای شدید و شستشوی سریع مواد مغذی جلوگیری شود.
بهبود کیفیت آبهای زیرزمینی
کودهای شیمیایی حاوی مقادیر زیادی از نیتروژن و نیترات هستند. استفاده بیش از حد از این کودها باعث نفوذ این مواد به آبهای زیرزمینی شده و کیفیت آب شرب را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین این مواد برای سلامت انسان نیز خطر آفرین هستند.